Carte Blanche-succé igen

Wenke Myhre var hemlig gäst på lördagens Carte Blanch på Uppsala konserthus.

En stämningsfull och finstämd spelning av låten ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran” inledde Trio X lördagens Carte Blanche på UKK. 

Därefter presenterades bland andra jazzsångerskan Vivian Buczek, kompositören och kapellmästare Anders Eljas som också sjöng duett med ingen mindre än Wenche Myhre, skvallret säger att de är ihop ? 

Den helt fullsatta UKK-restaurangens gäster njöt av ännu en Carte Blanchesuccé med fantastisk meny av både god mat och dryck som högklassisk sång och musik. 

Bäst i årets konstrunda

Stefan Eriksson fastnade för ett jättefint Uppsalamotiv och köpte den direkt av Maja Lindström som ställde ut i Stavby kyrkas församlingshem.

 

Efter att ha varit på konstbesök i Hargs Handelsbod i söndags, påskdagen, ilade vi vidare till Stavby utanför Alunda. Där ställde bland andra Maja Lindström ut i församlingshemmet och jag blev genast på bra humör. 

Maja berättade om sina verk med en entusiasm som häpnade och hennes tavlor med bland annat fina Uppsalamotiv imponerade.  

— I går (påskafton) var det många besökare här, nästan lite för många eftersom jag, hur jag än ställde mig, för att berätta kände jag mig i vägen, antingen för den som ville titta närmare eller för den som ville ta en bild på våra verk, säger Maja.  

På annandagen var frågan åt vilket håll som vår konstfärd skulle gå. Det blev norrut mot Östervåla, vilket visade sig vara ett alldeles utmärkt val. Första stoppet blev på Vallhovs säteri, Linnés kammare, där den stora parkeringen tidigt var fullsatt.

Här fanns oerhört mycket att titta närmare på, inredningsdetaljer, prylar, leksaker och inte minst en konstutställning med tavlor i olja av Gun Davidsson. Och den som hade tid kunde även ta en fika i den ”gamla” och trivsamma miljön där gammalt och nytt fanns sida vid sida.

Nästa stopp blev Galleri Sörängen i Harbo. Det var inrett uppe på loftet i en gammal fantastisk lada. Konstnär Markus Andersson ställde ut både akvareller, oljemålningar och tavlor utskurna i en planka av lind.

— Lind är ett vackert och bra material att arbeta med. Det flisar sig inte och risken för sprickor är liten, säger Markus.

Även om det var dags för lunch besökte vi först konsten som stod utställd i den gamla biografen mitt i Östervåla. Även här trädde en konstnär, Carina Zilén, fram och berättade vad som hon hade åstadkommit och det var mycket speciellt. Hon hade nämligen ”quiltat” tavlor som fascinerade. Inte minst beroende på det enorma arbete som det krävs för att göra ett verk med att sy och färglägga.

Sista stoppet för dagen blev hos Christina Lundström som ställde ut sina ikoner i Åkerby gamla kapell. Det som inte Carina vet om ikoner är inte värt att veta och hon delade frikostigt med sig av tankar och idéer som ligger till grund för hur hon arbetar.  

 Text och foto: Alf Karlström

 

Övriga bildtexter: 

Träslaget lind tycker Marcus Andersson är ett väldigt bra material att jobba med.

Quvilt och textil är Carina Ziléns favorit.

Ikonograf Christina Lundström  berättade frikostigt om sitt arbete med ikoner och hennes utställning i det före detta kapellet i Åkerby utanför Uppsala.  

 

"Att sitta är den nya tidens rökning"

Det dör avsevärt fler personer i fallolyckor än i trafiken. I trafiken finns en nollvision, men vad gäller fallolyckor finns det inte ens riktlinjer för hur man ska förebygga fallolyckor, säger sjukgymnast och forskare Karin Hellström. 

Jazzbaren vid Katalin invigd

Jazzbaren invigs. Viktoria Tolstoj klipper bandet och Katalin Varga kramar om Svante Thuresson

Svante Thuresson och Viveka Tolstoj var det stora dragplåstret när Jazzbaren vid Katalin i Uppsala invigdes den 17 januari 2018. Det var ett samspelt par som backades upp av de enormt duktiga musikerna Claes Crona på piano, Mattias på kontrabas och Vivekas man ??? på trummor. 

Det var utsålt långt i förväg så det blev trångt, men som Katalin Varga sa: "det är mysigt och gemytligt att tränga ihop sig".

Och visst har hon rätt. Den lilla lokalen ger en speciell stämning och gemyt. 

Veckan efter var det gamle rocksångaren Georgie Fame och Amanda Sedgwick på tenorsax tur att underhålla och det gjorde de med den äran. Maken till spelglädje och engagemang är svårslaget. Även denna gång var Claes Crona med på piano, men kontrabas och trummor spelade nu  Mattias respektive ??

Har då Jazzbaren bliivt det som Matalin Varga önskat?

"Visst det har blivit väldigt bra, även om det inte är helt färdigt. Vi ska bland annat sätta upp lite bilder och fixa en handikaptoa".  

 

 

Vardagsgolfarnas avslutning 2017

90 år och spelar ännu golf

Valter Lidman, Örjan Jakobsson och Linnea Lidman efter en dags golftävling

Det går bra att spela golf även när man är över 90 år, vilket både Aldo Mihel och nu också Valter Lidman har bevisat.

Båda har under hela den föregående golfsspelssäsongen, 2017, med jämna mellanrum spelat på någon av Upsala golfklubbs banor. Och det har de gjort med den äran och presterat goda resultat.

– Det har varit viktigt för mig att kunna delta inte minst för att fortsätta och kombinera behovet av såväl motion som sällskapsspel.  

Seniorverksamheten vid Upsala golfklubb är för övrigt väldigt omfattande och spänner över nästan alla åldrar.

Ett hundratal av dessa har spelat minst två gånger per vecka under ett välordnat schema som kallas ”Vardagsgolfarna” under ledning av en kommitté som ordnat tävlingar över 18 hål på Lilla-, Mellan- eller Stora banan.

En hel del har också vissa dagar deltagit i så kallade Gästspel på andra golfbanor i närområdet.

Över 1000 golfrundor

Under säsongen har inte mindre än över 1000 spelade golfrundor genomförts av klubbens Vardagsgolfare.

Vinnare efter årets spel bland Vardagsgolfarna blev Lena Åsenlöf bland damerna och Jörgen Boivie bland herrarna. Bland enskilda prestationer kan också nämnas Kjell Mohlin som vann den så kallade matchcupen.

Och de som segrade efter det så kallade shot-out-spelet över 9 hål på lilla banan stod Maj-Britt Jägare och Olle Sandström som segrare i dam- respektive herrklassen.

Efter säsongsavslutningen hölls en sammankomst med mingel och en hyllning till de som under året fyllt aktningsvärd ålder.

En ceremoni, som tidigare ordförande för Vardagskommittén, uttrycker det: ”för att slippa åka hem till jubilarerna vid många olika tillfällen. Nu blir alla hyllade av många golfspelande kamrater”.

Först var det ytterligare en 90-åring som hyllades, Valter Lidman. Förra året fyllde Aldo Mihel 90 år och han spelar fortfarande.

Sedan var det dags för 4 stycken 85-åringar och 5 stycken som fyllt 80-år under året. Och alla yngre som fyllt jämt får vänta ett tag … 

Avslutningen kryddades med prisutdelning och gemensam middag på golfklubben med hopp om att nästa säsong blir lika framgångsrik.   

 

Text och foto: Alf Karlström

 

Fiske i födelsedagspresent

Christer Lindqvist från Uppsala fick en fisketur i födelsedagspresent av sin hustru.

– I stället för att ge varandra prylar av olika slag har vi övergått till att ge varandra upplevelser, säger en nöjd Christer efter att just ha fångat en gädda på knappt två kilo.

Han gläds mycket av att vara ute i naturen för att fiska eller bara njuta av naturupplevelsen. 

– Vi såg för övrigt nyss en havsörn, säger Christer entusiastiskt.

Fisketuren köptes av Katarina Johansson Medin som är fiskeguide på Tvärnö utanför Östhammar.

- Att jobba som fiskeguide är ett av de ben som jag står för att försörja mig och kunna bo kvar på landet. Jag kör ut med fiskeantusiaster med båt till platser som jag av erfarenhet vet att det kan finnas till exempel gäddor. 

Efter att Katarina har visat var det kan finnas fisk kan de som fiskar göra det själva eller så fortsätter hon att guida sina gäster. Och det gäller såväl svenska som utländska gäster. 

– Flera kommer från Polen eller Frankrike. Och de erbjuds att övernatta  i en av våra stugor som är ombyggd för ändamålet. 

Marknad på Tvärnö

Välbesökt Höstmarknad på Tvärnö

Årets höstmarknad på Tvärnö var full av liv och rörelse. Aldrig tidigare under marknadens korta historia har så många besökare och utställare deltagit. Det var dessutom genomgående mycket hög klass på det rika utbudet. Här fanns lokalodlade grönsaker och frukter, inbjudande fårskinn, hemslöjd samt hemvävda trasmattor för att nämna en del av det digra utbudet. Över nejden spreds även en angenäm doft från ljus av både honung och tjära. 

En bidragande orsak till den fina och gemytliga stämningen var även det vackra vädret. 

Tänk att få umgås och sitta och dricka kaffe eller te till goda hembakade kakor av flera olika sorter i strålande solsken. Och detta invid en gnistrande vattenspegel från havet nedanför lilla gamla Tvärnö skola.

Såväl deltagare som besökare var nöjda med Söderöföreningens välordnade arrangemang, som lär återkomma. 

 

Text och foto: Alf Karlström

50 år med Good Morning Blues

Många kom till Katalin för att hylla bandet som startades för 50 år sedan. De ursprungliga deltagarna var