Bäst i årets konstrunda

Stefan Eriksson och hans hustru fastnade för ett jättefint Uppsalamotiv och köpte den direkt av Maja Lindström som ställde ut i Stavby kyrkas församlingshem.

 
 
Efter att habesökt Hargs Handelsbod i söndags, ilade vi vidare till Stavby utanför Alunda där bland andra Maja Lindström ställde ut i församlingshemmet och jag blev genast på bra humör.
 
Maja berättade om sina verk med en entusiasm som häpnade och hennes tavlor med bland annat fina Uppsalamotiv imponerade.  
— I går (påskafton) var det många besökare här, nästan lite för många eftersom jag, hur jag än ställde mig, för att berätta kände jag mig i vägen, antingen för den som ville titta närmare eller för den som ville ta en bild på våra verk.   
 
På annandagen var frågan åt vilket håll som vår konstfärd skulle gå. Det blev norrut mot Östervåla, vilket visade sig vara ett alldeles utmärkt val. Första stoppet blev på Vallhovs säteri, Linnés kammare, där den stora parkeringen tidigt var fullsatt.
Här fanns oerhört mycket att titta närmare på, inredningsdetaljer, prylar, leksaker och inte minst en konstutställning med tavlor i olja av Gun Davidsson. Och den som hade tid kunde även ta en fika i den ”gamla” och trivsamma miljön där gammalt och nytt fanns sida vid sida.
 
Nästa stopp blev Galleri Sörängen i Harbo. Det var inrymt uppe på loftet i en gammal fantastisk lada. Konstnär Markus Andersson ställde ut både akvareller, oljemålningar och tavlor utskurna i en planka av lind.
— Lind är ett vackert och bra material att arbeta med. Det flisar sig inte och risken för sprickor är liten.
Även om det var dags för lunch besökte vi först konsten som stod utställd i den gamla biografen mitt i Östervåla. Även här trädde en konstnär, Carina Zilén, fram och berättade vad som hon hade åstadkommit och det var mycket speciellt. Hon hade nämligen ”quiltat” tavlor som fascinerade. Inte minst beroende på det enorma arbete som det krävs för att göra ett verk med att sy och färglägga.
Sista stoppet för dagen blev hos Christina Lundström som ställde ut sina ikoner i Åkerby gamla kapell. Det som inte Carina vet om ikoner är inte värt att veta och hon delade frikostigt med sig av tankar och idéer som ligger till grund för hur hon arbetar.  
 
Text och foto: Alf karlström
 
 
 
Träslaget lind tycker Marcus Andersson är ett väldigt bra material att jobba med.
 
Quvilt och textil är Carina Ziléns favorit.
 
Ikonograf Christina Lundström berättade frikostigt om sitt arbete med ikoner och hennes utställning i det före detta kapellet i Åkerby utanför Uppsala.